- čtv úno 07, 2019 11:40 am
To jadlen: díky za reakci a další podněty k zamyšlení.
To všichni:
Dnes je oficiálně zakončeno mých 30 dní v hard mode (absolutní monk režim). Bez samotného P a dalších mých online úchylek jsem dní 38. Myslím si, že si to tedy zaslouží nějaké zhodnocení a radu nebo souhrn rad pro ty, kterým se tuto metu ještě nepovedlo pokořit.
Tak nejprve k tomu zhodnocení – musím konstatovat, že to nakonec konkrétně pro mě moc těžké nebylo. Vlastně jediné, co mě teď tak trochu vadí je fakt, že nevím, jestli jsem ještě funkční chlap. Nejhorší nutkání posledních dnů výzvy tak pro mě bylo odolat tomu, abych si ověřil, jestli to tam dole ještě funguje. Nevím, čím to je. Doufám, že jsem si neodrovnal nějak svůj hormonální systém, ale snad ne, jelikož ve sportu, který mě při odvykání hodně pomáhá (běh a posilovna) se moje výkony posouvají. Těch třicet dní jinak probíhalo následovně – 14 dní neskutečná nadrženost, 7 dní flatline a zbytek taková poloviční flatline zkombinovaná s občasnou nadržeností. Opravdu mě až zaráží, že to zvládám tak v pohodě. Když jsem si pročítal deníky mnohých z vás, čekal jsem, že na tom budu podobně, ale možná vzhledem k tomu, že pokládám za naprostou prioritu zbavit se svých psychických problémů, je moje motivace silnější. Ano, stále každý den kontroluji své počítadlo a pročítám vaše deníky v hodiny, kdy jsem obvykle prožíval PMO. Ale to silné nutkání tam už tak často není. Hlavně ta skutečnost, že moje úzkosti opravdu polevují, naznačuje, že jsem konečně uhodil hřebíček na hlavičku a našel skutečnou příčinu svých psychických problémů. Po třiceti dnech je asi ještě brzy na to tvrdit, že skutečně P může být spouštěč mých úzkostí, ale čím dál tím víc se začínám domnívat, že tomu tak je.
Jak jsem tedy vydržel těch třicet dní? První, co bylo pro mě důležité je mít skutečný motiv, proč PMO opustit. V mém případě to jsou úzkostné stavy, které narušují mé každodenní fungování a psychicky nemocným člověkem já být nechci. Vím, že chci být zase tím veselým klukem, kterého si pomatuji ze svého dětství. Pokud to pomůže, tak mně život bez PMO za to stojí. Za druhé – je to nějaký koníček a hlavně bych doporučil nějaký koníček z oblasti sportu. U mě je to běh a posilovna. Není nic lepšího než to, že když je chuť na PMO, prostě od toho utéct. Zároveň i ve sportu je dobré stanovit si nějaké cíle (např. uběhnout 5km za nějaký čas, zvednout 100kg na benchpress a podobně) a jít si za nimi stejně odhodlaně jako za tím, že vydržíte po stanovenou dobu bez PMO. Dalším důležitým bodem mého úspěšného pokusu je otužování. S tím by se podle expertů mělo sice začínat v létě, ale já na ten vlak nasednul holt až nyní a musím říci, že si toho člověk v každodenní ranní ledové sprše nebo když se v lese nahý zahrabe do sněhu uvědomí opravdu hodně. Navíc mně přijde, že moje imunita šla rapidně nahoru. A to jak imunita vůči nemocím, tak i právě vůči lákadlům online světa. Jak tak pátrám ve své paměti, je pravdou, že u mě vždy nadměrné množství PMO vedlo vždycky k nějakým zdravotním komplikacím typu nastydnutí, rýma, špatná regenerace po sportu apod. Dnes se cítím velice odolně. S otužováním jde ruku v ruce i ten fakt, že jsem začal chodit do sauny. Navíc do společné sauny. Je skvělé vidět, jak vypadají nazí lidé v reálu a jak se skutečnost liší od světa prezentovaného v P. Že nahé tělo, i to ženské, nemusí být nutně jen o sexu, ale že je to naprosto přirozená věc. Návštěvy saun navíc pomáhají s mým ostychem. No a posledním bodem, který je zároveň i mým poděkováním je to, že svůj příběh je dobré sdílet s podobně smýšlející komunitou, tj. pokud ještě nemáte založený deník, určitě tak učiňte. Nebudu zde děkovat konkrétním jedincům, moje poděkování zkrátka patří vám všem. Z vašich rad a zkušeností jsem se snažil vždy něco odnést, ať už jsem s tím souhlasil nebo ne.
Nyní nezbývá než si stanovit další cíl. Vzhledem k tomu, že jste mě vesměs všichni od režimu s MO odrazovali, dám na vás a po následujících 70 dní zkusím hard mode (nikoliv monk režim), tj. být bez PMO, MO. O s živou bytostí si už záměrně odpírat nebudu, a pokud to půjde, půjdu do toho. Snad přesto, že si odpírám i MO, budou moje funkce v pořádku. Dohromady by to pak mělo dát oněch mýtických 100 dní bez PMO. Kluci a dívky, pokud tu nějaké jsou, držte mně palce.