- stř led 06, 2021 8:40 am
Ahoj,
to co tu popisuješ se opravdu hodně podobá mému boji s prokastinací. Zkusím ti poradit, nejsem z toho úplně venku ale z toho nejhoršího jsem, poměr učení a prokrastinace už jde výrazně ve prospěch učení.
PS: ještě sem radši dodám, že to funguje na mě, každopádně jsem si jistej, že když budeš striktní bude to fungovat i tobě.
úplně nejduležitější věc je zbavit se "Distractions" takže hry, ve tvém případě sociální sítě, videa, prostě všechno to špatné co děláš, místo toho co chceš dělat, aby se tohle dalo zvládnout, tak si můžeš říct, že třeba tyhle věci můžeš jen od 18:00 do 22:00, ale musíš to striktně držet !!!!
Když tohle uděláš stane se jedna věc, vzbudíš se a máš jít makat, začít je nejtěžší furt se ti nechce, princip je, ale to, že ty sis všechno čím prokrastinuješ zakázal, možná si uklidíš pokoj a uvaříš, protože to sis nezakázal, ale potom ti furt zbývá mrtě času a ty zjistíš, že se nudíš... chvilku se budeš nudit a pak si uvědomíš, že je pro tebe zábavnější dělat to, co musíš než se nudit. Zkrátíš si tím vlastně čas než dojde na ty volný hodinky, kde se můžeš dělat co chceš.
TIP na to jak začít: pomáhají mi dvě věci, za prvé nic od sebe neočekávat, neřeknu si, že se naučím tohle a tohle a musím to umět do večera, prostě si řeknu, sednu si k tomu a budu do toho koukat a číst si to/počítat/programovat(je to jedno oco jde) i kdybych se nic nenaučil (tím odpadne určitej strach z tlaku) a druhá věc je, těžkej úkol si prostě rozložit na úplně jednoduché podúkoly, které Tě nebudou odrazovat od toho začít... tohle mám z knihy konec prokrastinace... příklad: Mám přečíst celou knihu ? můj první úkol bude přečíst první stránku a třeba nad ní přemýšlet.... zní to mnohem jednodušeji než přečíst celou knihu, že ? to bude hračka...
většinou jakmile začneš, už je lehké pokračovat...
Zkus to a striktně dodržuj, trvalo mi mnoho let, než jsem se tohle naučil a aspoň trochu to implementoval, ale nedokážu ani popsat jak strašně mi to zproduktivnilo život a zlepšilo výsledky ve škole (v prvních dvou ročnících jsem neměl ani jedno Áčko a potom jsem začal bez legrace sbírat Áčka a Béčka z těch nejtěžších předmětů).
PS: ještě k těm distractions, největší distractions, bývá telefon, takže buď ho schovat na celý den a nebo si povolit jen hovory a sms (když ho potřebuejš k práci)
Snad ti to pomůže, drž se kamaráde
PS2: když chceš něčeho dosáhnout vždy jen oto kolik času tomu věnuješ, -> věnuješ dost času = výsledek vždy bude.